Framtiden som redan står i dörröppningen

Hotet mot fakta - Expertisens död


Vi simmar alla runt i ett informationshav med specialslipade glasögon och täckande skygglappar. Individuellt slipade alltefter vilken grupp, preferenser

Har vi kanske också tappat tron på begreppet fakta? Jo, men visst är det lite si och så med betydelsen av detta ord idag. I min tidiga gärning som skolbibliotekarie använde jag ordet ogenerat - men idag suger jag lite längre på detta ord innan det uttalas.

Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi och känd från ett flertal debatter på Biblioteksmässan, skriver i sin bok, Alternativa fakta - om kunskapen och dess fiender, hur arg hon blivit av trenden att tala om alternativa fakta och talet om att expertisens tid är död. Wikforss menar att det finns inga alternativa fakta eftersom  "fakta är hur världen är, och världen bara är på ett sätt"(2019, s 84)

Wikforss menar att det finns alternativa beskrivningar av ett och samma faktum och det finns alternativa begrepp och tolkningar av data "men huruvida en tolkning är korrekt avgörs hur världen är (även om vi aldrig med säkerhet kan veta vad den korrekta tolkningen är)." (2019, s 84).

Wikforss menar att den största faran inte är att vi börjat ifrågasätta idéen om en objektiv verklighet. Utan istället är det talet om olika perspektiv som gör det svårt för oss att bemöta propaganda och desinformation och säga att det är falskt. Vi tycker idag att det är kränkande och intolerant att klassa övertygelser som sanna eller falska. "Om allt bara är en fråga om perspektiv, vad är det för fel på Trumps perspektiv?" (2019, s 65)

Wikforss menar att vi behöver kunskap och redskap för att kunna hantera hotet mot kunskap.
Genom att belysa vad kunskap är och varför det är så svårt att fånga vad sanning är. Det handlar också om att förstå vilka psykologisk mekanismer som ligger bakom vårt tillkortakommande. Att vi måste lära oss förstå hur lätt och sårbara vi är för det falska och osanna.

Eftersom det finns så mycket fakta ser vi oss som kunniga ämnesexperter inom en mångfald av ämnen. Det är ju bara till att googla så vet vi allt. Detta menar också Wikforss är dilemmat idag - att vi inte längre tror på forskarna och experterna utan litar mest på google och oss själva. Vi har blivit faktaresistenta, eller som Wikforss hellre väljer att kalla det; kunskapsresistenta - , d vs att vi ifrågasätter vedertagna uppfattningar. Vi tar inte till oss väl kända fakta. Vår tillit till forskning och dess institutioner avtar.

Man tror man vad man vill, istället för vad det finns goda grunder att tro på, då kommer man inte att ta till sig kunskap och det får konsekvenser." (2019, s 8) Två exempel som lyfts fram är vaccinationsmotståndet och klimatförnekelse.

Trenden i samhället att ha ett ointresse för kunskap och att inte bry sig om fakta när man står inför beslut utan istället sprider konspirationsteorier och eldar på och sprider missvisande sk "alternativa fakta" understöds av våra sociala medier. Desinformationsspridning som dessutom verkar så trovärdiga. En tankevärld som smyger sig på oss och som blir vår egen tankevärld. Vi hjälper villigt till att sprida dess nyheter och desinformation vidare.






Stora utmaningar för oss - skolbibliotekarier och lärare - att ta upp i vår källkritiska undervisning.

Kriget mot desinformationen fortsätter. Eller som Åsa Wikforss uttrycker det i sin inledning av boken:  “Striden om verkligheten är i full gång”.

PS! Gå gärna in på Youtubesidan och läs kommentarerna :-(

Åsa Wikforss - Idévärlden, Fake News: Sanningen har ingen agenda (2018). Fake News: Sanningen har ingen agenda | Åsa Wikforss - Idévärlden. [online] YouTube. [Accessed 14 Oct. 2019].

.... och läs absolut boken!

Wikforss, Åsa (2019).  Alternativa fakta: om kunskapen och dess fiender . Första pocketupplagan Stockholm: Fri Tanke

Bild av Gordon Johnson från Pixabay

Kommentarer