Digitala bilder - den stora leksakslådan

Förlängningen av dig själv - AI skapar en avatar av dig

Jag har tidigare, i inlägg här på bloggen och på Twitter, skrivit om betydelsen av att vi som skolbibliotekarier och lärare följer med i utvecklingen av AI (Artificiell Intelligens). Fredrik Ernerot - @OrdfSBV -  tipsade mig om flera bra video som ligger på Youtube som belyser olika användningsområden där AI och robotar används i Asien. Asien har kommit mycket längre än vad vi har gjort här i Europa när det gäller utvecklingen av AI, berättar Fredrik.

Klicka in dig på nedanstående videor och ta ett kliv in i din egen framtid.

Robotarna serverar snart ditt kaffe och dina drinkar.




Svindlande tankar blir det när utvecklarna går in i ett resonemang kring en uppbyggnad av avatarer av oss människor.

"Om vi hade två kroppar så skulle vi kunna göra mycket mer," reflekterar en av utvecklarna i videon. Nedanstående video visar hur personer med funktionsstörningar fjärrstyr en avatar - en förlängning - av sig själva.

Besök caféet där avatarer är personalen. Fjärrstyrda med hjälp av ögonrörelser av personer med ALS eller andra svåra funktionshinder. De kan då både se, höra och prata med gästerna via internet och sina avatarer. Avatarerna ger möjlighet för dessa personer, som inte kan delta i samhället, att komma ut ur sin ensamhet och isolering.





Roboten på flygplatsen följer med dig och visar var incheckningsdisken är samtidigt som den tvättar golvet. Dessutom pratar den flera språk. Seouls flygplats - Incheon - 


Utvecklingen av AI kommer att ge oss mycket. Naturligtvis ska det finnas stort fokus på det positiva, men fokus på riskerna måste få större prioritet. Det är detta - säkerhet och etik - som vi, användarna, måste agera och involveras i. För att minska riskerna måste stor kraft läggas på att den fortsatta utvecklingen blir öppen och transparent med en ständigt pågående diskussion och debatt.

AI är här för att stanna - oavsett vad vi tycker om det.

Risken är att vi alla bara betraktar AI som en digital plattform, liknande internet.

Vi inser inte faran av den maktkoncentration AI med rasande fart håller på att bilda.

I vårt interagerande i sociala medier tas redan besluten åt oss när vi söker på Google, när vi tar foto med våra mobiler, delar, söker o s v. Google, Facebook m fl kikar in och söker i våra e-postlådor.

Framtidens AI byggs upp av två stater; Kina och USA, vilka har olika geopolitiska intressen men ändå är sammanflätade ekonomiskt - och med ledare som är i konflikt med varandra. I Kina är det statsapparaten som äger och styr AI. AI blir verktyget för att uppfylla statens ekonomiska och militära mål. I USA däremot är det marknaden med de stora företagen som styr, vilket sätter press på ökad vinstuttagning för att ekonomin ska växa.

Den ekonomiska satsningen på AI i Kina är massiv.  Man har tydligt deklarerat att man ska bli en global cybersupermakt inom området. Med dess intensiva och välutvecklade strategier och metoder att samla in persondata för att utveckla och alltmer förfina algoritmerna görs Kinas AI övertagande svårt att överträffa.

Vår sida av världen tittar yrvaket på.

Vi måste vara vaksamma över AI utvecklingen, dessa superintelligenser som vida överstiger den mänskliga intelligensen.

Men vi står också på tröskeln till en verklighet där AI genererar egna program, skapar sina egna algoritmer och gör egna val utan mänsklig inblandning. AGI (Artificiell General Intelligence) som förväntas komma att ha förmåga att tänka abstrakt, resonera och lösa problem.... Utvecklandet av AGI förväntas leda över till ASI - Artificial Super Inteligence - som kommer att vara miljarder smartare än människor.

Hur kommer sambandet mellan intelligens och motivation att se ut i våra AI:s "hjärnor".

I sin bok, Superintelligence, jämför Nick Bostrom oss med små barn som leker med en bomb. Han menar att vi är naivt omedvetna om att smällen kommer.  Men vi hör tickandet om vi tar bomben nära våra öron och lyssnar.

Nick Bostrom fortsätter: Om det hade varit e t t  barn med en odetonerad bomb vore det klokaste att bara lägga ifrån sig bomben och gå därifrån. Men i det här fallet handlar det inte om e t t barn, utan om många, var och ett med olika agendor och viljor.

Diskussionen kring AI:s intelligens, värdegrund, säkerhet, öppenhet, mål och syfte m m är viktig att föra - i samtalen med varandra, i offentlig debatt, men också - väl så viktigt - i våra samtal med eleverna när vi talar om källgranskning och MIK.

Läs mer:
Bostrom, N. (2017). Superintelligence : paths, dangers, strategies. Oxford: Oxford University Press.
Webb, A. (2019). The big nine : How the tech titans and their thinking machines could warp humanity. New York, Ny: Publicaffairs.

Läs också: Tidigare blogginlägg om AI


___________

Mer om Skolbibliotek Väst
Skolbibliotek Väst - Föreningen med fokus på skolbibliotek i allmänhet och skolbibliotekariens roll i synnerhet. Fredrik Ernerot är ordförande i föreningen (@OrdfSBV)

Skolbibliotek Väst delar årligen ut Malin Koldenius-stipendiet på Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg. Utdelningen går till lärare som på ett förtjänstfullt sätt nyttjar skolbiblioteket.

Kommentarer