Gör resor tillbaka i tiden med chatboten!

Så designar du din bibliotekssida - Forskningen ger förslag



Det visar sig att det finns betydande skillnader mellan hur vuxna och ungdomar söker information i digitala miljöer. Jag läste om detta i en intressant forskningsrapport kring skolbibliotekens webbsidors användarvänlighet i USA. Om kognitivt informationssökningsbeteenden och webbdesign.

Undersökningen pekar på en outnyttjad potential i hur skolbiblioteken utnyttjar nätet för att marknadsföra sina tjänster och fungera som informations- och lärresurser. Förutom, att en webbsida ska tillhandahålla bra information, krävs också att designers alltmer förstår vem deras användare är, identifierar vilken information som är viktigast för dem och tillhandahåller det så effektivt som möjligt. Detta eftersom användarna blir alltmer otåliga och ger en webbplats liten tid att ge dem den information de söker innan de går vidare.

Vuxna är i allmänhet mer målorienterade och självsäkra i sin informationssökning och kan behandla mindre konkret information. Ungdomar, å andra sidan, är mindre självsäkra, och har svårigheter att behandla stora mängder abstrakt information. De är också mer utforskande än målorienterade.

Barn i åldern 10-13 föredrar visuella signaler framför tät text. De gillar inte att rulla på webbsidan - vill hellre bläddra.

Ungdom 14-18 föredrar också att bläddra. Den här gruppen tycker om webbplatser som har "cool" grafik. Ungdomarna vill att webbsidorna ska vara interaktiva så att de kan umgås med andra och själva göra avtryck genom online-frågesporter, röstning, bloggar och spel. Tonåringar gillar att skanna sidor snabbt efter visuella signaler.

Resultatet av studien utmynnade i en checklista med föreslagna riktlinjer för design och innehåll för att hjälpa skolbibliotekarierna att skapa bättre åldersrelaterade webbplatser för sina elever. Rapporten betonar att detta område är en framväxande färdighet som alla bibliotekarier bör ägna stor uppmärksamhet åt, eftersom världen och utbildningsinstitutionerna idag är digitalt inriktade.

Här är de tre områden som vi skolbibliotekarier rekommenderas att tänka på när vi gör blogg- eller webbsidor.

Checklista

Kognitivt fokus

1. Mängd text på en sida
2. Ordförråd
3. Grafik
4. Hjälp och ledtrådar för att hitta informationen
5. Bildsökning
6. Ikoner som symboliserar
7. Spel

Känslomässigt fokus

Det är viktigt att ungdomarna känner sig trygga och säkra på att inte misslyckas. För att skapa en positivt känslomässig miljö för ungdomarna föreslås sju faktorer:
1. Bilder som ungdomar kan relatera till och känner sig bekväma med
2. Ljud som ger feedback och återspeglar interaktion
3. Interaktivitet med andra
4 Möjlighet till individuell anpassning
5. Spel
6. Inbjuder till utforskning
7. Självstyrd design

Designfokus relaterade till ålder

1. Barncentrerat/ ungdomsorienterat tilltal
2. Låta ungdomar styra sin egen takt och låta med skapa egna unika besöksvägar
3. Möjlighet att lämna avtryck av sig själva
4. Enkla, ungdomsinriktade layouter
-Ljusa färger
-Speciella figurer som identifierar webbsidan
-Kul namn
-Animering och grafik
-Karaktärisering
-Logga i övre vänstra hörnet
-Hemsidesökruta med sökordsökning


Forskningsrapporten hittar du här:
Chow, Anthony S., Rebecca J. Morris, Amy Figley, Karla Regan, Samantha Lam, and Jessica Sherard. How Usable Are School Library Websites? A Random Sample from All Fifty States. Journal of Research on Libraries & Young Adults 7 (2016): n. page. http://www.yalsa.ala.org/jrlya/2016/06/how-usable-are-school-library-websites-a-random-sample-from-all-fifty-states/ (Hämtad: September 19, 2018).

Bild av William Iven från Pixabay

Kommentarer